Profilaktyka otyłości. Informacje dla dzieci.
Co to jest otyłość?
Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej.
Na co są narażone osoby z nadwagą i otyłością?
- chorobę niedokrwienną serca,
- miażdżycę,
- nadciśnienie tętnicze,
- udar, zawał,
- cukrzycę typu 2,
- choroby układu kostno-stawowego (reumatyzm, stany zapalne stawów),
- niektóre nowotwory złośliwe (np. jelita grubego, gruczołu krokowego, macicy, sutka),
- kamicę żółciową,
- nietolerancję wysiłku,
- zespół bezdechu nocnego.
Jakie są przyczyny nadwagi i otyłości?
Najczęstszą przyczyną nadmiernej masy ciała są czynniki środowiskowe, tzn. nieprawidłowe żywienie oraz zbyt mała aktywność fizyczna. Mówimy wtedy o tzw. otyłości prostej.
Do czynników środowiskowych związanych z występowaniem nadwagi i otyłości można zaliczyć:
- niski poziom aktywności fizycznej,
- rozpowszechnienie siedzącego trybu życia,
- nadmierne spożycie żywności wysokokalorycznej typu fast food, słodyczy i napojów słodzonych,
- zbyt niskie spożycie warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych,
- opuszczanie posiłków,
- nie spożywanie posiłków w gronie rodzinnym,
- zbyt krótki czas snu.
Odżywiaj się zdrowo!
- Prawidłowo zbilansowany jadłospis powinien zawierać wszystkie grupy produktów spożywczych zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a w przeważającej ilości produkty znajdujące się w jej dolnej części.
- Warzywa i owoce są dobrym źródłem korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce powinny być spożywane praktycznie w każdym posiłku. Zaleca się spożywanie codziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Należy jednak pamiętać o korzystnych proporcjach – 3/4 warzywa i 1/4 owoce.
- Z produktów zbożowych należy wybierać te z tzw. grubego przemiału m.in. ciemne razowe pieczywo, kasze, brązowy ryż. Chude mleko i jego przetwory (odtłuszczone jogurty, sery białe chude) powinny być spożywane w ilości 2-3 porcji dziennie. Z grupy obejmującej mięso, ryby i rośliny strączkowe powinna być wybierana 1-2 porcje dziennie.
- Należy ograniczać spożycie mięsa czerwonego i jego przetworów do 500 g tygodniowo. Powinno się wybierać chude gatunki mięs.
- W jadłospisie powinny częściej znaleźć się dania z ryb i roślin strączkowych (np. fasola, groch, soja, cieciorka).
- Ryby pochodzenia morskiego ze względu na zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 powinno się spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu.
- Należy ograniczać ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce należy zastępować olejami roślinnymi lub oliwą z oliwek (też w umiarkowanych ilościach).
- Ważne jest aby ograniczać spożycie soli kuchennej i cukrów prostych. Sól należy zastępować ziołami, a zamiast słodyczy należy jadać więcej warzyw i owoców. Zdrową przekąską są orzechy, pestki dyni czy słonecznika, oczywiście w odpowiednich ilościach – garstka wystarczy.
- Należy jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie, najlepiej co 3-4 godziny, starając się wybierać produkty z różnych grup dbając o urozmaicenie diety.
Źródło: http://planujedlugiezycie.pl/index.php/otylosc/
Drodzy uczniowie poniżej znajdziecie kilka plakatów na temat zdrowego odżywiania i ciekawostkę. Zachęcam do zapoznania się.