Zespół Placówek Oświatowych
Publiczna Szkoła Podstawowa i Przedszkole
w Mostkach

tel. 15 864 51 76

zpomostki@staszow.pl

Profilaktyka otyłości. Informacje dla dzieci.

Co to jest otyłość?

Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej.

Na co są narażone osoby z nadwagą i otyłością?

  • chorobę niedokrwienną serca,
  • miażdżycę,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • udar, zawał,
  • cukrzycę typu 2,
  • choroby układu kostno-stawowego (reumatyzm, stany zapalne stawów),
  • niektóre nowotwory złośliwe (np. jelita grubego, gruczołu krokowego, macicy, sutka),
  • kamicę żółciową,
  • nietolerancję wysiłku,
  • zespół bezdechu nocnego.

Jakie są przyczyny nadwagi i otyłości?

Najczęstszą przyczyną nadmiernej masy ciała są czynniki środowiskowe, tzn. nieprawidłowe żywienie oraz zbyt mała aktywność fizyczna. Mówimy wtedy o tzw. otyłości prostej.

Do czynników środowiskowych związanych z występowaniem nadwagi i otyłości można zaliczyć:

  • niski poziom aktywności fizycznej,
  • rozpowszechnienie siedzącego trybu życia,
  • nadmierne spożycie żywności wysokokalorycznej typu fast food, słodyczy i napojów słodzonych,
  • zbyt niskie spożycie warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych,
  • opuszczanie posiłków,
  • nie spożywanie posiłków w gronie rodzinnym,
  • zbyt krótki czas snu.

Odżywiaj się zdrowo!

  • Prawidłowo zbilansowany jadłospis powinien zawierać wszystkie grupy produktów spożywczych zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a w przeważającej ilości produkty znajdujące się w jej dolnej części.
  • Warzywa i owoce są dobrym źródłem korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce powinny być spożywane praktycznie w każdym posiłku. Zaleca się spożywanie codziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Należy jednak pamiętać o korzystnych proporcjach – 3/4 warzywa i 1/4 owoce.
  • Z produktów zbożowych należy wybierać te z tzw. grubego przemiału m.in. ciemne razowe pieczywo, kasze, brązowy ryż. Chude mleko i jego przetwory (odtłuszczone jogurty, sery białe chude) powinny być spożywane w ilości 2-3 porcji dziennie. Z grupy obejmującej mięso, ryby i rośliny strączkowe powinna być wybierana 1-2 porcje dziennie.
  • Należy ograniczać spożycie mięsa czerwonego i jego przetworów do 500 g tygodniowo. Powinno się wybierać chude gatunki mięs.
  • W jadłospisie powinny częściej znaleźć się dania z ryb i roślin strączkowych (np. fasola, groch, soja, cieciorka).
  • Ryby pochodzenia morskiego ze względu na zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 powinno się spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu.
  • Należy ograniczać ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce należy zastępować olejami roślinnymi lub oliwą z oliwek (też w umiarkowanych ilościach).
  • Ważne jest aby ograniczać spożycie soli kuchennej i cukrów prostych. Sól należy zastępować ziołami, a zamiast słodyczy należy jadać więcej warzyw i owoców. Zdrową przekąską są orzechy, pestki dyni czy słonecznika, oczywiście w odpowiednich ilościach – garstka wystarczy.
  • Należy jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie, najlepiej co 3-4 godziny, starając się wybierać produkty z różnych grup dbając o urozmaicenie diety.

Źródło: http://planujedlugiezycie.pl/index.php/otylosc/


Drodzy uczniowie poniżej znajdziecie kilka plakatów na temat zdrowego odżywiania i ciekawostkę. Zachęcam do zapoznania się.




20-04-2021, Anita Baradziej
Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj Politykę cookies.